Wanneer je een magazijn vult met stellingen en vervolgens in dezelfde ruimte gaat werken met bijvoorbeeld een heftruck, stapelaar of andere mechanische middelen, is het ongelofelijk belangrijk om te denken aan de aanrijdbeveiliging. In bepaalde gevallen is het zelfs verplicht volgens de BMWT-keuringen en de Arbowetgeving. Op deze pagina proberen we goed uit te leggen wanneer aanrijdbeveiliging nodig is en wanneer het verplicht is.
We hebben het in dit bericht specifiek over aanrijdbeveiliging rondom magazijnstellingen en entresolvloeren.
Wanneer wordt aanrijdbeveiliging geadviseerd?
Om te beginnen, is het belangrijk om te weten wanneer het aangeraden wordt om aanrijdbeveiliging te nemen en te plaatsen. Het antwoord op deze vraag is simpel. Namelijk altijd wanneer er mechanisch intern transport aanwezig is. Hiermee bedoelen we apparaten zoals een stapelaar, een heftruck, reachtruck, zijlader enzovoorts. De reden is simpel, bij een lichte aanrijding is er al kans op instorting van stellingen of bijvoorbeeld een entresolvloer. Dit is natuurlijk levensgevaarlijk. De kans op letsel en schade is dan enorm. Dit wil je ter allertijden voorkomen. Aanrijdbeveiliging is de meest effectieve manier om de gevolgen van een ongelukje, zo klein mogelijk te houden!
In welke situatie plaats je de aanrijdbeveiliging?
Wij adviseren altijd het gebruik van aanrijdbeveiliging in de volgende situaties en op de volgende plekken:
1. Aan de kopse kanten van stellingen
Dit is de meest kwetsbare plek van de stelling en de plek waar de meeste aanrijdingen plaats vinden. Maak op deze plek (zeker bij palletstellingen) bij voorkeur altijd gebruik van jukbeschermers. In sommige situaties is dit overigens ook wettelijk verplicht!
2. Bij de staanders van stellingen
Een andere zwakke plek, zijn de staanders. Hiervoor zijn verschillende soorten aanrijdbeveiliging beschikbaar. Zo zijn er beschermers die op de stijl worden geplaatst, maar ook varianten die voor de stijl worden geplaatst op de grond. Deze zijn uiteraard sterker, maar nemen ook wat meer ruimte in! Stijlbeschermers zijn niet verplicht, maar verkleinen de kans op schade na impact wel enorm!
3. Bij Kolommen van bijvoorbeeld een entresolvloer
Bij kolommen die een constructie dragen, is het natuurlijk al helemaal gevaarlijk als er een aanrijding plaats vindt. Dit kan instortingsgevaar als gevolg hebben! Daarom worden eigenlijk vrijwel altijd kolommen beschermd met kolombeschermers of hoekbeschermers om dit risico te verkleinen. Ook bij trappen zien we deze vorm van aanrijdbeveiliging vaak terug! Op de onderstaande foto zie je de gele aanrijdbeveiliging in gebruik. Hier is gekozen om alleen de voorstel kolommen te beschermen, omdat er geen mechanische apparaten onder de vloer gebruikt gaan worden.
Wanneer is aanrijdbeveiliging verplicht?
Als officiële keurders van de BMWT, zijn wij bij Multi Profiel wettelijk gerechtigd om de officiële magazijnkeuringen uit te voeren. Daarbij houden wij ons uiteraard aan de officiële voorschriften van de BMWT. Deze voorschriften zijn relatief mild op het gebied van aanrijdbeveiliging. Hoewel ook door de BMWT de bovenstaande aanrijdbeveiliging wel wordt geadviseerd, zijn ze niet verplicht, op één situatie na. Aanrijdbeveiliging rondom om stellingen is alleen verplicht bij onderdoorgangen. Dit is dus bij een stelling die doorloopt, maar wel een doorgang heeft voor intern verkeer. Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n situatie. Bij zo'n doorgang zijn de jukbeschermers altijd verplicht aan de linker en rechterkant!
Meer informatie nodig?
Het kan natuurlijk zijn de je er niet helemaal uit komt. Begrijpelijk, want er is ontzettend veel informatie te vinden en veel verschillende leveranciers adviseren verschillende dingen. Wij helpen je echter graag verder. Onze specialisten zijn BMWT-gecertificeerd. Dat betekent niet alleen dat we de keuringen mogen uitvoeren, maar ook dat we het beste advies kunnen geven. Wij geven op dit gebied dan ook altijd advies waarbij de veiligheid op nummer 1 staan en niet onze winstmarge. We staan altijd klaar om gratis en vrijblijvend advies te geven op het gebied van veiligheid en aanrijdbeveiliging. Neem dus gerust contact op met één van onze specialisten.