Inrijstellingen

Wanneer u zich gaat oriënteren op palletstellingen, dan zult u ongetwijfeld ook door- en inrijstellingen voorbij zien komen. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit stellingen waar men met een heftruck in kan rijden. Door- en inrijstellingen maken het mogelijk om pallets met goederen achter elkaar en op elkaar te stapelen. Op die manier kunt u de beschikbare ruimte optimaal benutten. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een inrijstelling en een doorrijstelling? Voor welke toepassingen worden deze stellingen gebruikt? En welke voordelen bieden ze?

Er staan geen categorie├źn vermeld onder deze categorie.


WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN INRIJSTELLING EN EEN DOORRIJSTELLING?

Bij een inrijstelling, ook wel een drive-in stelling genoemd, kan de heftruck aan één kant inrijden. De pallets die als eerste door de heftruck naar binnen worden gereden staan achterin de inrijstelling. De pallets die volgen worden voor en boven de eerste gestapeld, wat betekent dat de eerste pallets er dus pas als laatste uit zullen worden gehaald. Inrijstellingen zijn daarom uitsluitend geschikt voor magazijnen waar volgens de LiFo (Last In, First Out) methode gewerkt wordt.

Bij een doorrijstelling of drive-through stelling kunnen er aan twee kanten heftrucks inrijden. Dat maakt doorrijstellingen geschikt voor voorraadbeheer conform de FiFo (First in, First Out) methode. Ter verduidelijking: doorrijstellingen zijn niet hetzelfde als doorrolstellingen!

VOOR WELKE TOEPASSINGEN WORDEN INRIJSTELLINGEN GEBRUIKT?

Doordat de pallets achter elkaar en boven elkaar geplaatst worden, biedt een inrijstelling minder flexibiliteit dan veel andere soorten magazijnstellingen. Inrijstellingen worden dan ook vooral ingezet wanneer veel van dezelfde goederen opgeslagen moeten worden, of als producten langdurig op voorraad gehouden worden. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffen, seizoensproducten of producten op houdbaarheidsdatum. Ze worden ook veel toegepast in diepvries- en koelhuizen, omdat de ruimtes (die relatief hoge bouw- en operationele kosten hebben) dan maximaal benut kunnen worden.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN DOOR- OF INRIJSTELLING?

Wanneer u kiest voor door- of inrijstellingen dan profiteert u van:

  • Ruimtebesparing: Met door- of inrijstellingen kan een ruimtebesparing tot maar liefst 85% ten opzichte van conventionele palletstellingen gerealiseerd worden. Omdat de pallets gestapeld kunnen worden, nemen ze immers minder vloeroppervlak in beslag.
  • Uitbreidingsmogelijkheden: Dankzij het modulaire ontwerp zijn deze stellingen eenvoudig in hoogte uit te breiden (mits de hoogte van het magazijn zich hiervoor leent, uiteraard).
  • Lage kosten: Een door- of inrijstelling is relatief goedkoop in aanschaf en heeft ook lage montage- en onderhoudskosten, zeker vergeleken met een pallet shuttle systeem. Wel dient u er rekening mee te houden dat er een geschikte heftruck vereist is om deze stellingen in te kunnen rijden.
  • Veiligheid: De stellingen zelf zijn uitermate robuust en duurzaam. Multi Profiel kan uw door- en inrijstellingen indien gewenst voorzien van aanrijdbeveiliging conform het BMWT-Keur.

WAT ZIJN DE NADELEN VOOR EEN INRIJSTELLING?

Waar voordelen zijn, zijn natuurlijk ook nadelen. Johan Cruijf zal dit beamen. Maar wat zijn de nadelen dan van een inrijstelling:

  • Individuele pallets moeilijker te bereiken: Bij een inrijstelling kunt u in principe alleen bij de voorste pallets, de pallets in het midden zijn pas te bereiken, als u de pallets die er voor staan weg haalt. Om deze reden worden inrijstellingen vaak gebruikt bij pallets met dezelfde inhoud.
  • Behoeft ervaren heftruckchauffeurs: Het in- en uitrijden van de pallets komt relatief precies. Schade komt daardoor relatief vaker voor bij inrijstellingen dan bij een gewone palletstelling.

JA, IK HEB INTERESSE IN INRIJSTELLINGEN!

Via onze website kunt u snel en gemakkelijk een vrijblijvende offerte aanvragen voor in- of doorrijstellingen. Mocht u eerst nog wat meer informatie willen over de mogelijkheden, neem dan even contact op. Met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van magazijninrichting kan Multi Profiel u van een gedegen advies voorzien.