Doe de checklist voor een veilig magazijn! (+Download)


Geplaatst door Luuk Vink

Doe de checklist voor een veilig magazijn! (+Download)

Op deze pagina vind je de Multi Profiel magazijncheck. Doorloop de checklist en zie of jouw magazijn voldoet aan de eisen die wij stellen aan een goed magazijn. Speerpunten daarin zijn veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid. Sommige punten in deze checklist zijn wettelijk verplicht en andere punten gewoonweg erg belangrijk in onze ogen. Deze checklist is handig om te doorlopen wanneer je beschikt over een magazijn, groot of klein. Ook proberen we handige tips en handvaten te geven voor het verbeteren van de processen en werkzaamheden bij jou in het magazijn of op de werkplaats! In dit bericht vind je vooral punten waar je zelf gelijk mee aan de slag kunt gaan. Sommige andere tips, heb je een expert of externe hulp voor nodig.

Deze check is vooral goed te combineren met bijvoorbeeld de periodieke voorraadtelling of bijvoorbeeld per kwartaal!

De checklist (+Download)

Ons advies is om de onderstaande checklist periodiek te doorlopen, bijvoorbeeld in combinatie met de periodieke voorraadtelling, of aan het begin van het seizoen. De checklist bevat de belangrijkste punten voor een veilig en efficiënt magazijn! Hier onder beschrijven we de veiligheidspunten nog eens wat duidelijker voor jou. Je kunt de checklist downloaden en uitprinten om de periodieke interne check uit te voeren! Let wel op, dit is geen officiële checklist waar op enige wijze rechten aan kunt ontlenen. Het is enkel een checklist voor je zelf om de veiligheid, tussen de officiële keuringen en inspecties door, te verbeteren!

Download: Checklist veiligheid magazijn

Veiligheidspunten checklist toegelicht

Misschien wel het belangrijkste is de veiligheid. Wanneer je een magazijn inricht, dien je daar meteen rekening mee te houden. Maar gaandeweg kunnen er natuurlijk dingen veranderen die invloed hebben op de veiligheid. Wij adviseren om de volgende punten regelmatig te controleren. Deze punten vind je ook terug in de te downloaden checklist hierboven.

1. Risico op vallende objecten

Dit is vooral belangrijk bij hogere (pallet)stellingen. Zijn er punten waar goederen kunnen vallen? Zijn er pallets die er niet stevig uit zien? Los dit zo snel mogelijk op. Na aanrijdingen, zijn vallende goederen de grootste veroorzaker van letsel in Nederlandse Magazijnen. Wanneer er plekken met extra risico zijn, kun je overwegen om speciale netten aan te schaffen of om roosters te plaatsen. Het is belangrijk dat goederen zo in de stellingen staan of liggen, dat ze niet zomaar kunnen verschuiven of wegglijden.

2. Rondslingerend troep wegwerken

Een ander oorzaak van gevaar, is simpelweg het rond laten slingeren van troep. Een opgeruimd en net magazijn, is simpelweg veel veiliger dan een magazijn waar het een bende is. Personeel kan struikelen, een heftruck kan er overheen rijden met gevaarlijke situaties als gevolg. Dit is dus een goed moment om alles op te ruimen!

3. Gelijke distributie gewicht in stellingen

Wanneer je magazijnstellingen gebruikt voor de opslag van goederen, is het van belang dat het gewicht goed verdeelt is over de stelling. Zeker bij palletstellingen is dit belangrijk. Wanneer er 3 pallets naast elkaar passen, is het bijvoorbeeld niet verstandig om 1 hele zware aan de rechterkant te plaatsen en de rest leeg te houden. Probeer dit gelijk te verdelen per liggerniveau!

4. Aanrijdbeveiliging

Voor een veilige werkomgeving, is het altijd geadviseerd om stellingen en vergelijkbare constructies te voorzien van aanrijdbeveiliging om het risico op instortingsgevaar of ernstig letsel enorm te verkleinen! Geen aanrijdbeveiliging aanwezig? Bestel eenvoudig: aanrijdbeveiliging.

5. De materialen zijn BMWT-gekeurd

De goederen waarmee je werkt, zoals heftrucks, palletstellingen, entresolvloeren en meer, dienen BMWT-gekeurd te zijn. Dit is een jaarlijkse keuring die de staat van de goederen controleert. Hierbij wordt gekeken naar risicofactoren, schade en meer. Meer informatie over de BMWT keuring vind je op onze pagina: BMTW-keuring.

6. Overige magazijnstellingen gecontroleerd op schade en verankering

Er zijn ook stelling die niet BMWT-gekeurd worden, zoals grootvakstellingen of legbordstellingen. Het is belangrijk dat deze wel stevig staan, geen schade hebben en goed zijn verankerd. Ook is de aanwezigheid van eventuele borgpennen belangrijk!

7. Veiligheidskleding

Er zijn duidelijke regels en voorschriften over de kleding die het personeel in het magazijn draagt. Denk hierbij aan zichtbare hesjes, de juiste schoeisel, eventueel helmen etc. Houdt hierbij vooral de arbo-wetgeving goed in acht.

8. Goed personeel

Je hebt uiteraard goed personeel! Maar is het personeel wel voorzien van genoeg kennis op het gebied van veiligheid? Zijn er duidelijke gedragsregels? Beschikt het personeel over de juiste papieren zoals een heftruckcertificaat? Dit alles is erg belangrijk om goed over na te denken! Vraag hier eventueel een expert naar. Ook bij Multi Profiel helpen wij je graag verder.

BMWT keuring belangrijker dan elke checklist

Het belangrijkste is dus eigenlijk dat je voldoet aan de BMWT-norm en dus ook de periodieke BMWT-keuring laat uitvoeren. Zo weet je zeker dat je goed zit! Meer informatie over wat de BMWT-keuring inhoudt. hoe je deze kunt laten uitvoeren en meer? Lees dan onze informatiepagina over de BMWT-keur. Wist je dat Multi Profiel één van de gecertificeerde bedrijven is in Nederland die de officiële keuring mogen uitvoeren? Wanneer je interesse hebt in een magazijnkeuring, neem je gerust contact op met onze klantenservice of verkoopteam!

Neem contact op met een expert

Ruben Jeuring - Expert entresolvloeren
Ruben Jeuring Expert entresolvloeren
Martin Piebes - Expert magazijnstellingen
Martin Piebes Expert magazijnstellingen