Verkeersplan Voor Het Magazijn - Wat Je Moet Weten
Elk magazijn is natuurlijk anders. Toch geldt voor vrijwel ieder magazijn dat er verplaatsing plaatsvindt. Denk aan rondrijdende heftrucks, reachtrucks, personeel en soms zelfs bezoekers. Om dit alles in goede banen te leiden, is het belangrijk dat je nadenkt over het verkeersplan. Maar wat is een verkeersplan eigenlijk in een magazijn? Hoe moet deze er uit zien? En heb ik het wel echt nodig? Dit soort vragen krijgen wij ontzettend vaak. Daarom geven wij je graag wat meer informatie op het gebied van een verkeersplan.
Heb je een verkeersplan nodig in jouw magazijn?
Het antwoord daar op is al snel ja. Simpel gezegd, ben je volgens de wet verplicht om de arbowet te volgen en je te houden aan het Arbeidsomstandighedenbesluit. Dit betekent dat je verplicht bent om een veilige omgeving voor jouw personeel te waarborgen. Hier hoort natuurlijk ook bij, dat je nadenkt over de veiligheid op het gebied van intern verkeer. Hoe je dat doet, is verder aan jou. Maar het uitwerken van een verkeersplan is in onze ogen de meest effectieve manier om dit te doen.
Wat houdt een verkeersplan eigenlijk in?
Een verkeersplan is natuurlijk een breed begrip. Het is namelijk aan een ieder zelf, hoe ze dit invullen. Echter is er een groot verschil tussen een goed verkeersplan en een slechte. Voor het schrijven van een goed verkeersplan houd je het beste de volgende stappen aan:
- Analyseren: Breng de huidige situatie goed in kaart. Waar liggen de risico's? Waar moet rekening mee gehouden worden?
- Verbeteringen bedenken: Vervolgens schrijf je uit, hoe je de risico's kunt beperken en wat daar concreet voor dient te gebeuren. Denk aan regels, de aanpassing van de inrichting, speciale looplijnen etc. Schakel hiervoor eventueel hulp in van een expert!
- Verbeteringen uitvoeren: Een zeer belangrijk onderdeel hiervan, is het informeren en trainen van het personeel. Spreek duidelijke regels af en zorg dat iedereen op de hoogte is van de regels!
- Bijhouden en handhaven: Ten slotte is het belangrijk om te zorgen dat het plan wordt bijgehouden. Het is verstandig om periodiek opnieuw de risico's te inventariseren en te kijken naar verbeteringen. Ook is het natuurlijk belangrijk dat de bedachte plannen ook worden uitgevoerd en regels worden nageleefd! Wijs hier een medewerker voor aan die hier verantwoordelijk voor wordt.
Onderdeel van magazijnkeuring
Wanneer je de verplichte jaarlijkse inspectie laat uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf, zoals Multiprofiel, wordt er ook gekeken naar het verkeersplan. Wanneer er onveilige situaties ontstaan op dit gebied, kan het zijn dat je het BMWT-keurmerk niet ontvangt. In dat geval is er verbetering nodig. Uiteraard voorzien wij je dan van uitgebreid advies om wel door de keuring heen te komen. Wanneer je dus aan de wettelijke eisen wilt voldoen, is het van groots belang dat je ook nadenkt over het verkeersplan.