De verplichte BMWT-keuring

Als werkgever of werknemer zul je het er ongetwijfeld mee eens zijn dat veiligheid altijd voorop staat. Desondanks kan het vaak lastig zijn om een goede inschatting te maken van de veiligheid in een magazijn of werkplaats. De Arbowet schrijft regelmatige inspecties van de magazijn- en archiefinrichting voor, welke van groot belang zijn voor de veiligheid van alle medewerkers. Het is zeker aan te raden om dergelijke inspecties te laten uitvoeren conform de richtlijnen van het BMWT-Keur. Maar wat houdt dit precies in? Wat is de toegevoegde waarde van een BMWT-keurmerk? Wat kan Multi Profiel op dit gebied voor jou of jullie betekenen? En wat mag je van een BMWT-keuring verwachten? BMWT is sowieso verplicht bij entresolvloeren en palletstellingen en andere stellingen die mechanisch worden beladen.

Vraag direct een offerte aan op deze pagina!

WAAR STAAT BMWT VOOR?

De BMWT is een brancheorganisatie voor importeurs en leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel. Deze brancheorganisatie heeft een eigen keurmerk in het leven geroepen: het BMWT-Keur. De letters BMWT staan dus voor Bouwmachine, Magazijninrichting, Wegenbouw en Transport. Onderstaande video legt het nog even duidelijk uit! ggv256064090.jpg

WAT IS EEN BMWT-KEURING?

Aan de hand van de richtlijnen die voor dit het BMWT-keurmerk zijn opgesteld, zorgt men dat de kwaliteit van periodieke veiligheidsinspecties op werkmateriaal gewaarborgd blijft. Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 120 bedrijven gecertificeerd voor het uitvoeren van BMWT-keuringen. Multi Profiel is daar één van. Dit betekend dat wanneer wij de keuring uitvoeren en je het eventuele advies opvolgt, dat je wettelijk voldoet aan de periodieke keureisen. Je ontvangt na onze keuring de benodigde bewijzen. Zo ben je goed voorbereid bij een eventueel onverwachts bezoek van de Arbo-inspectie. Wel zo prettig!

Wat is de toegevoegde waarde van een BMWT-keurmerk?

Regelmatige magazijninspecties conform het BMWT-keurmerk zijn zeker aan te raden omdat:

  • In werkomgevingen waar zeer regelmatig gebruik wordt gemaakt van heftrucks en/of andere zware machines en vervoersmiddelen;
  • Wanneer er sprake is van verschillend gebruik van opslagmiddelen;
  • Als je als werkgever graag kosten wilt besparen op reparaties, aanschaf van vervangend werkmaterieel, beschadigde goederen, enzovoorts.

Wanneer de magazijnkeuring een positief resultaat oplevert, ontvang je het BMWT-Keur. Hiermee kun je aantonen dat jij als werkgever aan de Arbowetgeving voldoet. Regelmatige controles en tijdige vervanging van beschadigd materiaal komen vanzelfsprekend ook de veiligheid van je werknemers ten goede – wat voor jou als werkgever uiteindelijk alleen maar voordelen oplevert. Een regelmatige inspectie van het magazijn is geen garantie dat er niets meer kan gebeuren, want het blijft natuurlijk een momentopname. Het geeft wel de zekerheid en het bewijs dat je het nodige doet om een veilige werkomgeving te creëren.

Voor magazijnkeuring

Vrijblevende offerte aanvragen

IS DE BMWT-KEURING VERPLICHT?

Het korte antwoord is dus ja. De Arbowet schrijft namelijk voor dat de goederen jaarlijks geïnspecteerd moeten worden. In feite is de BMWT-keuring dus verplicht. Dit geld overigens niet voor alles magazijninrichting. Maar wel voor magazijnrichting waarbij mechanisch belanden wordt, zoals bij draagarmstellingen en palletstellingen. Daarnaast is het bij entresolvloeren ook sowieso verplicht. Twijfelt je of het in jouw situatie verplicht en/of nodig is? Dan mag je dat gerust vragen! Wij zoeken het dan even voor je uit.

WAT KAN MULTI PROFIEL VOOR MIJ BETEKENEN?

Multi Profiel biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van onze Controle Servicedienst. Daarmee ben je verzekerd van het volgende:

  • Periodieke magazijnkeuringen conform het BMWT-Keur;
  • Rapportage met op- en aanmerkingen met betrekking tot de te inspecteren opslagmaterialen;
  • Jaarcontracten met een opzegtermijn van 2 maanden.

medewerker magazijn

WAT MAG IK VERWACHTEN VAN EEN MAGAZIJNKEURING?

Wanneer je Multi Profiel inschakelt voor een magazijnkeuring conform de richtlijnen van het BMWT-keurmerk, dan kun je in grote lijnen het volgende verwachten:

  1. Een visuele controle op vervorming en over- en/of ongelijkmatige belasting van onder andere jukken, liggers, schoringen, legbordstellingen en draagarmstellingen;
  2. Een controle op het naleven van de vereiste voorwaarden voor verankeringen;
  3. Een vaststelling van eventuele schade, waarbij wordt beoordeeld of de oorspronkelijke geboden veiligheid nog kan worden gegarandeerd.

Goed om te weten is dat een BMWT-keuring voornamelijk gericht is op magazijnstellingen. Maar er zijn natuurlijk nog meer zaken in het magazijn die een rol spelen bij de algehele veiligheid. Daarom adviseren wij om ook allerlei bijkomende zaken die van invloed zijn op veilige arbeidsomstandigheden regelmatig te controleren. Hierbij kun je denken aan de conditie van de gebruikte opslagmiddelen (bijv. pallets), de wijze van opslag (vrije hoogten) en de aanrijdbeveiliging. De algemene veiligheidsvoorschriften die in magazijnen van toepassing zijn dienen vanzelfsprekend te allen tijde in acht te worden genomen.

Vaak wordt de magazijnkeuring gecombineerd met onderhoud aan het werkmaterieel.

OFFERTE AANVRAGEN BMWT-KEURING!

Wil jij jouw medewerkers de garantie van een veilige werkomgeving kunnen bieden? Dan helpt Multi Profiel je daar graag bij! Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze Controle Servicedienst en de daarbij horende magazijnkeuringen. Kosten voor een BMWT-keuring zijn op aanvraag. Je vraagt via onderstaande formulier direct een offerte aan en wij komen er zo snel mogelijk bij je op terug!

Offerte aanvragen