Voorkom schade aan liggers en connectoren palletstellingen!


Geplaatst door Ruben

Keurmeesters constateren vaak schade aan liggers en connectoren van magazijnstellingen en in het speciaal bij palletstellingen. Deze schade kan lange tijd bestaan voordat het wordt opgemerkt en vormt daarmee een gevaar. Bekijk de aandachtspunten voor het rijden met de heftruck en voorkom schade.

Staanders zijn vaak het lijdend voorwerp als het gaat om aanrijdschades aan magazijnstellingen. Er zijn niet voor niets hoek- en beschermprofielen beschikbaar die helpen om de gevolgen van deze aanrijdschades tot een minimum te beperken. Helaas lopen ook de liggers schade op. Vaak gebeurt dat onverwacht, omdat de heftruckchauffeur zich concentreert op een ander deel van de taak. Kijkt u even mee?

Onverwachte gevolgen

Natuurlijk is het gangpad compact gehouden om zoveel mogelijk opslagruimte te bieden. Om na het plaatsen van een pallet in de stelling de vork goed vrij te maken, rijdt de chauffeur zo ver mogelijk naar achteren. Hij kijkt naar de pallet op de grond direct achter de truck. Gelukkig staat er niets, er is ruimte genoeg om de vork vrij en probleemloos te laten dalen. Nog even wegdraaien en de volgende opdracht doen. Het schurende en krakende geluid achter de truck klinkt alarmerend. De beschermkooi van de cabine pakt in de draai de ligger mee achter de heftruck. (Zie foto 1.)
Een ligger die zo’n kracht te verwerken krijgt, kan uit de perforatie van de staander scheuren waardoor de lippen van de connectoren verbuigen. Door de vervorming van de ligger zelf is deze niet meer in staat om het gewicht te dragen.

Dieper dan diep

Behoedzaam positioneert de chauffeur zich voor de locatie om de pallet op hoogte weg te kunnen zetten. Hij raakt geen staander en ook het contragewicht en de cabine hebben in de draai niets geraakt. So far, so good. Nu nog de lading op de juiste afzethoogte brengen, maar bij de eerste ligger gaat het al mis, zo blijkt uit het krassende staal-op-staal geluid. Hoe kan dat nu?
De vorken zijn langer dan de pallet diep is en dat zie je niet goed als er ook een lading op staat en je nog aan het heffen moet beginnen. Door met de vork langs de ligger te schrapen, bestaat de kans om deze ‘open te trekken’. (Zie foto 2.)
Als het gewicht van de last en het lastzwaartepunt het toelaten is het beter om de vork iets terug te trekken zodat de punten niet uitsteken. Dat voorkomt dergelijke verrassingen.

Laat ze niet schuiven

Een ander probleem is het schuiven van pallets over de liggers. Het maakt hierbij niet uit of vlonders in de stellingen liggen. Het gaat mis door een onjuiste inschatting van de hefhoogte, een onjuiste stand van de mast (neiging) of simpelweg te weinig beschikbare ruimte omdat de last eigenlijk te hoog is. Iedere keer dat er met een pallet over een ligger wordt geschoven, bestaat de kans dat een ligger uit de perforatie van de staander wordt geduwd. (Zie foto 3) Zorg daarom voor voldoende vrije hefruimte boven een pallet. Schuiven is dan niet nodig.

Neem contact op met een expert

Ruben Jeuring - Expert entresolvloeren
Ruben Jeuring Expert entresolvloeren
Martin Piebes - Expert magazijnstellingen
Martin Piebes Expert magazijnstellingen