De draagkracht van palletstellingen zijn toch vaak ingewikkelder dan men denkt. Het is niet simpel een getal die je zo over kunt nemen. De exacte draagkracht hangt namelijk af van heel veel factoren. Belangrijk om te weten is, dat de draagkracht die wij communiceren altijd een zeer ruime risicomarge hebben. Echter kiezen wij er toch voor, om de draagkracht als een harde grens voor te schrijven. Je wilt namelijk alle risico uitsluiten op gevaarlijke situaties in jouw magazijn of loods. Op deze pagina proberen we de draagkracht zo duidelijk mogelijk uit te leggen.
Waar hangt de draagkracht bij palletstelling allemaal van af?
De draagkracht hangt af van verschillende factoren. Zo hebben de staanders een eigen draagkracht, maar ook de liggers. De exacte draagkracht van de liggers en staanders, hangt weer af van verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn:
- De dikte van het materiaal.
- De lengte van de liggers en staanders
- Het aantal bevestigde liggerniveaus in de stelling
- De ruimte (hoogte) tussen de liggerniveaus
- De hoogte van de eerste liggerniveau
De draagkracht is dus afhankelijk van de manier hoe je jouw stelling inricht. Wij proberen altijd een duidelijke draagkracht te vermelden bij het verkopen van magazijnstellingen.
Exacte draagvermogen berekenen
Omdat dit van zo veel verschillende factoren af hangt, communiceren wij eigenlijk altijd de draagkracht in één van de slechtste uitgangspunten. Voor het berekenen van de exacte draagkracht, is het altijd het beste om dit over te laten aan een professional. Zo kunnen wij bij oplevering gelijk langskomen om de BMWT-keuring uit te voeren. Hierbij zullen we dan ook de exacte draagkracht van jouw situatie uitrekenen. Je krijgt vervolgens een "Belastingsbordje". Dit is een bord dat we op palletstelling plaatsen met daarop het bewijs van de BMWT-keur en het maximale draagkracht per liggerniveau. Let op, voor de exacte draagvermogen gelden ontzettend nauwe regels. Lees ook draagkracht palletstellingen belangrijk om te weten.
Gelijke distributie
De belasting per liggerniveau geldt als totale maximale belasting, niet als belasting per pallet. Het is dan ook belangrijk om dit eerst terug te rekenen naar pallets. Verder is het van belang dat het gewicht zo gelijk mogelijk is verdeeld over de liggers. Wanneer er dus 3 pallets naast elkaar passen, dan is het belangrijk dat het gewicht (ongeveer) gelijk over deze 3 pallets wordt verdeeld. Zo voorkom je dat er te veel gewicht op 1 punt komt te staan. Op deze manier zijn de pallets op de maximaal veilige manier op te slaan. Verder wordt altijd geadviseerd om de aller zwaarste pallets zo veel mogelijk onderin te plaatsen en de lichtere pallets bovenin de palletstelling! Bij twijfel, altijd advies inwinnen bij ons of een andere expert.
Extra zware stellingen (tip!)
Wanneer je pallets of goederen met (extreem) hoog gewicht wilt opslaan, kan het zijn dat normale palletstellingen niet toereikend zijn qua draagkracht voor jouw behoeften. Daar hebben we bij Multi Profiel wat op bedacht. Wij hebben namelijk speciale zwaarlaststellingen ontwikkeld. Deze zijn alleen verkrijgbaar bij Multi Profiel en worden altijd op maat gemaakt voor jouw behoeften. Tot vele duizenden kilo's per liggerniveau. Geheel aan te passen aan jouw behoeften. Ideaal toch? Neem contact op voor de mogelijkheden en eventuele indicatie van de prijs. De prijs is volledig afhankelijk van de door jou benodigde draagkracht en afmetingen en daarmee dikte en afmetingen van het materiaal van de stellingen.
Belastingsbord palletstelling
Wanneer wij de plaatsing van palletstelling uitvoeren, zorgen wij ook dat je een 'belastingsbordje' krijgt. Dit is een bordje waarop de maximale belasting staat beschreven voor de exacte situatie die bij jou geldt. Op dit bordje staat ook alle belangrijke info over de plaatsing, de benodigde inspectie en instructies voor juist gebruik. Dit bordje is vooral erg belangrijk bij bijvoorbeeld een arbo-inspectie. Wanneer je zelf jouw palletstelling plaatst, kan je zo'n belastingsbordje aanvragen. Palletstellingen dienen namelijk BMWT-gekeurd te worden. Bij deze keuring leveren wij dit type bordjes of stickers altijd mee. Dan voldoe je aan de wettelijke eisen! Dit bordje laat ook direct zien dat je gecontroleerd bent.
Officiële jaarlijkse keuring
Ten slotte is het toch nog even belangrijk om de jaarlijkse magazijnkeuring te belichten. Hierbij is namelijk de draagkracht ook een onderdeel. Er wordt namelijk gekeken of de berekeningen die eerder gedaan zijn nog kloppen of aangepast moeten worden. Zo'n jaarlijkse keuring is per wet geregeld en dien je zelf te regelen. Wanneer je geen jaarlijkse keuring hebt gehad, kan het zijn dat de arbo-inspectie je op de vingers tikt. Dit kan zorgen voor hoge boetes of andere straffen. Ook wanneer er iets mis gaat, is het belangrijk dat je kunt aantonen dat jouw magazijn en de palletstellingen gekeurd zijn. Heb je dus geen keuring gehad de afgelopen 12 maanden? Dan Adviseren wij dit zo snel mogelijk te doen. Wij zijn één van de bedrijven in Nederland die bevoegd zijn om de keuring uit te voeren! Neem dus gerust contact met ons op wanneer je vragen hebt, of een keurmoment wilt afspreken!