Inrichting magazijn verbeteren – 7 Tips!


Geplaatst door Luuk Vink

Inrichting magazijn verbeteren – 7 Tips!

In deze blog beschrijven wij een aantal handige tips die je meteen kunt inzetten voor het verbeteren van jouw magazijn. Natuurlijk kun je het magazijn op talloze vlakken verbeteren, afhankelijk van jouw doelen. Onze tips zijn vooral gericht op: efficiëntie, besparingen, veiligheid en duurzaamheid! Heb je nou zelf nog een goede tip? Laat het ons weten! Dan voegen we deze toe aan deze pagina. Deze tips zijn vooral gebaseerd op veel gemaakte fouten die wij zien in magazijnen door heel Nederland en België.

1. Zorg altijd dat jouw magazijn voldoet aan de BMWT-norm

Hoewel wettelijk verplicht, zijn er nog steeds mega veel magazijnhouders die niet bekend zijn met de BMWT-keuring. Opvallend is dat wel, zeker gezien het feit dat het wettelijk verplicht is volgens de arbo-wet om een periodieke keuring uit te voeren. De keuring noemen we de BMWT-keuring. Vaak wordt deze uitgevoerd door de partij die ook de magazijnstellingen of machines levert. Echter heeft niet elk bedrijf een gecertificeerde BMWT-keurder in dienst. Multi Profiel heeft dit overigens wel! Wij attenderen onze klanten er dan ook graag op dat in de meeste gevallen, het verplicht is om deze keuring uit te voeren. Zeker bij de aanschaf van bijvoorbeeld palletstelling. De gecertificeerde keurder komt langs op locatie en controleert al het materiaal op veiligheid. Dit dient 1x per jaar te gebeuren. Een belangrijk onderdeel hier in is bijvoorbeeld de aanrijdbeveiliging!

2. Spreek duidelijke gedragsregels af

Ook dit is een tip op het gebied van veiligheid. In veel magazijnen ontbreken nog steeds duidelijke regels. Denk aan regels qua zichtbare kleding, maximale snelheid op voortuigen, het niet klimmen in stellingen, het opslaan van goederen op een bepaalde manier. Zeker voor een kleine ondernemer kan het mogelijk lastig zijn om hier goed mee om te gaan. Het is dan ook altijd slim om informatie hierover in te winnen bij een expert. Ook hier kan de BMWT je weer bij helpen. Neem contact op via de site van BMWT of neem gelijk contact op met een uitvoerende partij van BMWT-keuring, zoals Multi Profiel! Op deze manier verklein je de kans op schade en letsel gigantisch! Iets wat in onze ogen onbetaalbaar is.

3. Route optimalisatie

In 2020 is er een uitgebreid onderzoek gedaan naar aandachtspunten in magazijnen in heel Nederland. Een vaak onderbelicht punt bij ondernemingen bleek de route optimalisatie. Een grote slag die op dit gebied kan worden geslagen, is het vooraan zetten van hardlopers. Ook zijn er bij veel bedrijven veel producten die in combinatie met elkaar worden gekocht, leg deze bij elkaar! Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op, slow-movers wil je dan ook achterin het magazijn plaatsen! Ook kan het slim zijn om jouw magazijn op te delen in zones, afhankelijk van het assortiment en de doorloopsnelheid. Kortom, bij elk product dat je een plekje wilt geven in het magazijn, dien je na te denken over de locatie en welke invloed dit heeft op de route door het magazijn voor de aanvullers en het pickteam. Bij een scheiding tussen pick-voorraad en bulk, wil je uiteraard ook de vakken zo dicht mogelijk bij elkaar hebben! Een oplossing daar voor kan bijvoorbeeld zijn om een pickvak in een palletstelling te creëren.

4. Duidelijke vakkenscheiding

Dit is vooral belangrijk bij het gebruik van grote pickvakken, bijvoorbeeld in onze grootvakstellingen. Door de vakken goed van elkaar te scheiden met bijvoorbeeld schotjes, is de kans op fouten aanzienlijk kleiner! Dit kan bijvoorbeeld het aantal retouren enorm verlagen! Daarnaast wordt het ook makkelijker op deze manier om de locaties aan te geven met etiketten of labels. Als experts op het gebied van magazijninrichting, komen wij in loodsen in heel Nederland en België en wij zien dit nog ontzettend vaak fout gaan! Duidelijkere vakken, betekend minder pickfouten! Daarnaast kan het ook slim zijn om artikelen die enorm veel op elkaar lijken, niet direct naast elkaar te leggen. Hieronder zie je daar een goed voorbeeld van. Bij een stelling met houten legborden, kan je gemakkelijk met een kleine hoekverbinder tussen schotjes plaatsen.

5. Houdt genoeg werkruimte over in je magazijn!

Ook een veel gemaakte fout, bij beginnende ondernemers met name, is dat zij een ruimte gelijk helemaal volstampen met magazijnstellingen zoals grootvakstellingen, palletstellingen en legbordstellingen. Vervolgens onderschatten ze de ruimte die er nodig is om werk uit te voeren. Denk aan binnenkomende goederen, het scheiden van pallets, het aanvullen van de vakken, het inpakken van bestellingen, het wegzetten van de klaargemaakte bestelling enzovoorts. Hier is vaak toch meer ruimte voor nodig dan vooraf ingeschat. Onze tips is dus altijd, houdt voldoende ruimte over voor dit soort werk!

6. Vermijd veel of zwaar tillen

Voor jou en het personeel, is het van groots belang om niet te veel en te zwaar te tillen. Slimme inrichting kan hier bij helpen. Bijvoorbeeld door zo min mogelijk meters te maken met spullen in je handen. Ook hierbij is ruimte natuurlijk weer belangrijk, bijvoorbeeld zodat de aanvul-pallet helemaal tot aan het vak kan worden gereden. Andere belangrijke tips om het tillen te minimaliseren:

  • Zware goederen, op lage locaties & lichte spullen hoog
  • Aanwezigheid van juiste interne transport zoals karren, pompwagens, steekwagens enzovoorts
  • Minimaliseren van de afstanden, zeker bij het orderpicken
  • Zware goederen met zijn tweeën tillen
  • Traplopen met goederen voorkomen

7. Werk in de hoogte!

U wilt natuurlijk zoveel mogelijk kunnen opslaan op zo weinig mogelijk vierkante meters. Werk daarom zoveel mogelijk in de hoogte. Zo kan je palletstellingen tot wel 6 meter hoog (of op aanvraag zelfs hoger) bestellen bij ons. Hierdoor kan je simpelweg veel meer kwijt. Een andere geweldige oplossing op dit gebied is het plaatsen van een entresolvloer. Hier kan je dan eventueel weer stellingen en pallets boven en/of onder zetten. Hiermee verdubbel je als het ware de oppervlakte van jouw loods. Wij leveren entresolvloeren op maat in heel Nederland en België. Benieuwd naar de kosten en wat het je op kan leveren? Kijk dan op de pagina: entresolvloeren. De vloeren kunnen voorzien worden van een palletopzetplaats, leuningwerk, kantelhekken en noem maar op! Neem eventueel contact op voor de mogelijkheden.

Heb je nog meer of betere tips? Laat het ons weten! Dan voegen we deze magazijn tips toe. Bedankt!

Handig in elk magazijn:

Een greep uit ons assortiment, artikelen die van pas komen ik elk magazijn!

Neem contact op met een expert

Ruben Jeuring - Expert entresolvloeren
Ruben Jeuring Expert entresolvloeren
Martin Piebes - Expert magazijnstellingen
Martin Piebes Expert magazijnstellingen